Què visitar?

MEDI AMBIENT
Restauració de l'ecosistema del riu Marroc i recuperació del camí tradicional del riu a Vilablareix.
L'any 2011 van finalitzar les obres del projecte de restauració ecològica del riu Marroc, recuperació del camí fluvial i creació d'un itinerari històrico-paisatgístic.
 L'objectiu del projecte ha estat protegir i millorar els valors paisatgístics del riu Marroc i la seva vegetació associada, i així potenciar aquest espai com a corredor ecològic i social.

figura 28















ACTIVITATS
Per completar el viatge al Marroc pots optar per fer alguna de les activitats que més us agradi. Per exemple conduir un quad o buggy pel desert, fer surf per les altes dunes, fent el que s’anomena “sandboarding”, anar amb bicicleta o moto per llocs remots amb l’assistència bàsica, fer un trekking de diversos dies pel desert (d’octubre a maig). etc.
També pots triar per fer activitats més culturals, com compartir uns dies amb una familia autòctona, relaxar-te a un hammam tradicional, fer tatutages amb henna, etc.

figura 29













AMB QUAD
Si t’agrada conduir, pots provar l’experiència de conduir un quad o buggy pel desert. no es tracta de córrer, sinó de gaudir de grans vistes des del cim d’una duna, conduint per un terreny completament nou i acompanyat per guies experimentats.

figura 30
















AMB MOTO
Per personalitzar el viatge pel Marroc, oferim rutes amb moto per descobrir els racons més impressionants del país, des de l’Atlas fins al desert.
Als viatges amb moto podràs gaudir d’una aventura diferent cada dia.

AMB BICICLETA
Rutes amb bicicleta per que coneguis el Marroc d’una altra manera. Per viure la teva pròpia experiència tant a nivell esportiu com cultural i personal.

TREKKING
Amb un paisatge tan divers com el que trobem al Marroc, fer trekking és una gran opció per a qui li agradi caminar. Des de fer un trekking per les muntanyes de l’Atlas fins a varis dies pel desert.
Adaptem les rutes a l’època de l’any, duració i intensitat. Els trekkings es fan acompanyats per mules o dromedaris i dormint en campaments itinerants al mig del desert.

figura 31















TATUATGES DE HENNA
La henna és una de las plantes més valorades al Marroc, no només per les propietats medicinals que posseeix, també per qualitats cosmètiques i màgiques.
Es fan dibuixos de flors, cal·ligrafies o signes simbòlics, a les mans i els peus de la dona.
La henna, a la cultura marroquí, es fa servir com a talismà contra el “mal d’ulls”, com a protecció, purificació i com amulet de la sort durant les cerimònies. Per la dona marroquí és molt més que un tint o un dibuix.

figura 32















PAISATGES
Tres paisatges de l’Atlas.
Al vessant sud i a l’Anti-Atlas: les cascades de Timouzen ou Tanane, la vall d’Ammelne i la ciutat de Tarudant. La llengua berber comparteix espai dins el tripartit lingüístic amb àrab i francès.

figura 33















Anem a les cascades des de la costa, pujant per la Vall del Paradís, per una carretera de revolts pronunciats envoltada d’ametllers, argànies, oliveres, baladres i ruscos de mel. Allotjades a l’Hotel des Cascades a Imuzzer, baixem a Timouzen ou Tanane. Com que són massissos porosos i terrenys secs, la vegetació aprofita punts d’aigua per créixer. Quan plou, l’aigua s’infiltra per les roques de carboni i es fa carbonatada. Amb els canvis de temperatura es converteix en quelcom sòlid i es va fent una mena de crosta arrebossada de calci. El que veiem té milers d’anys. Estan bé, però per entendre’ns, les de S. Miquel del Fai, si ha plogut, són més ufanoses.

figura 34















A prop de Tafraut hi ha la Vall d’Ammelne. Ens allotgem a l’hotel càmping L’Arganier, un lloc senzill, net i acollidor que porta Majid Bouruch. Hi arribem de nit i en fer-se de dia veiem com el sol va il·luminant les muntanyes, els ocells es desperten i som en un petit pati ple de flors i fruiters presidit per un pou.

figura 35


Anem a les gorges d’Aït Mansur i recorrem els pobles i paisatges dels voltants, les muntanyes de granit rosa, les boles, les mil formes i colors del granit, que canvia tal com avança el dia…

figura 36















La següent etapa és Tarudant. Allotjades al Riad Tafilag, un luxe dins la medina, la ciutat té muralles interessants, una part restaurades. A l’interior, el més interessant són els socs, tant l’àrab com el berber. Comprem alguna joia, babutxes (diferents de les àrabs, sense punxa, grogues o vermelles) i safrà. Als afores hi ha una senzilla pelleria.

figura 37















MUSEUS I MONUMENTS
Medersa Ali ben Youssef. Construïda al s. XVI pels saadians és l'escola teològica més gran de tot el Maghreb i certament és un dels monuments més importants de Marràqueix. Actualment està parcialment en restauració hem de dir que el conjunt és molt bonic i harmoniós, apart de respirar-s'hi una absoluta tranquil·litat al seu interior, lluny de l'enrenou dels socs propers. A més de ser més gran que la resta de mederses del país també té una estructura arquitectònica diferent, sintetitzant tots els temes decoratius de l'art arquitectònic de l'època: fusta de cedre, marbre de Carrara, zellij de diversos colors i formes geomètriques,... És per tant un lloc de visita obligada. L'entrada costa 20 Dh i obre tots els dies de 9 a 18 h.

Mesquita de Koutoubia. Aquesta mesquita, com la majoria d'elles al Marroc està tancada als no musulmans, però el realment destacable d'aquesta mesquita és el seu minaret, autèntic símbol del perfil d'aquesta ciutat. Té una alçada de 70 metres i es veu des de molts llocs. Es diu que és la torre bessona de la Giralda de Sevilla i efectivament la seva semblança és evident. Fou construïda al s. XII pels almohads amb un estil arquitectònic típic marroquí-andalusí.

Tombes saadianes. Aquest mausoleu va ser començat a construir pel sultà saadià Ahmed al-Mansour a finals del s. XVI i consta en realitat de dos edificis separats.
 La petita sala central del primer d'ells és la més espectacular de totes (és on està enterrat el propi sultà), amb un sostre de fusta de cedre suportat per 12 columnes de marbre de Carrara.
En l'altre edifici hi ha la tomba de la mare del sultà. A més hi ha un petit jardí on es pot seure una estona i contemplar el conjunt. L'entrada costa 10 Dh i està obert cada dia de 8:45 a 11:45 i de 14:30 a 17:45 h. 

Palau el-Badi. També construït pel sultà Ahmed al-Mansour (com les tombes saadianes) a finals del s. XVI, es deia d'aquest palau que era un dels més bonics del món i per això rebia el sobrenom de l'incomparable. Avui dia només queden algunes restes (una enorme plaça interior, uns murs semi-derruits i algun edifici adjacent) .En una cantonada del recinte hi ha una terrassa elevada des d'on hi ha una bona vista dels voltants. Sobre les restes dels murs de l'antic palau s'hi poden veure un gran nombre de nius de cigonyes, el cucleig de les quals acompanya de forma sonora durant tota la visita. El palau està situat uns 200 m. a l'oest de la Place des Ferblantiers. L'entrada al recinte costa 10 Dh.

Palau de la Bahia. Va ser construït a finals del s. XIX com a residència del Gran Visir. A la mort d'aquest el palau va ser saquejat, però a hores d'ara ja se n'ha restaurat una bona part i les obres encara continuen. Només una part del palau és visitable perquè la resta està en obres o bé en ús. L'entrada costa 10 Dh i l'horari és de 9 a 15 h. (en les guies figura un horari diferent ja que ha canviat en els darrers mesos).

La ciutat de Fes es divideix en tres zones:
Fes El-Bali (zona antiga)
Fes El-Jdid (zona nova)
El Barri Jueu (villa nova)

figura 38

Fes El-Bali és la part més gran, emmurallada i vella de Fes. La Porta Bab Bou Jeloud (porta blava) és, des del 1913, l’accés principal a la Medina. La Medina compta amb carrers laberíntics. Amb les portes i muralles és un dels majors emplaçaments que existeixen.






Monuments/ llocs per visitar a marráqueix:
La Mesquita Karaouiyine
La Puerta Bab Bou Jeloud
Madrassa Attarine
El Palacu Bahia
La Madrassa Ben Youssef
Les Tombes Saadies
La Plaça Djmaa El-Fna
Els Jardins Menara i Majorelle

figura 39


El Ksar d’Ait Ben Haddou és una ciutat fortificada amb edificis de tova. És un clar exemple de l’arquitectura pre-sahariana del sud del Marroc.
 A Ait Ben Haddou s’han filmat multitud de pel•lícules històriques. Algunes d’elles: “Lawrence d’Arabia”, “Gladiador”, “La Mòmia”, “La Joia del Nil”, entre d'altres.





figura 40


Monuments/ llocs per visitara la ciutat històrica de Meknès.
Mausoleu de Mulay Ismail
Mesquita Néjjarine
Porta Bab El-Mansour
Plaça El-Hedim
Madrassa Bou Inania
El Palau Dar El Makhzen
Bab Lakhmis









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada