Introducció

RELIGIÓ:  MUSULMANA.

L'Islam és una religió monoteista abrahàmica el dogma de fe es basa en el llibre de l'Alcorà i també adora exclusivament a Al·là.


PRINCIPALS CIUTATS:

Les ciutats més importants del marroc són Marràqueix, Casablanca, Tànger,  Agadir, Rabat i Fes.
Rabat es la capital del Marroc.

TERRITORI:

Les regions es divideixen en 45 províncies i 27 prefectures (l'equivalent urbà de les primeres), que constitueixen la segona capa de l'adminstració i són dirigides per un governador.
Cada província o prefectura es subdivideix al seu torn en districtes (cercles), municipis, comunes i, en el cas de les àrees metropolitanes, en barris (arrondissements).
Por último, el vilayato, es una división administrativa creada en 1981, que reúne provincias y prefecturas. Por lo tanto, se encuadran entre el primer (regiones) y el segundo (provincias) nivel.

figura 1




















POBLACIÓ DEL MARROC:


Al Marroc el nombre d'habitants s'ha multiplicat per quatre en l'última dècada, cada cop hi ha més gent a les ciutats i menys al camp.

La població urbana creix molt més per l'arribada de camperols que no pas per una demografia que va a la baixa. La taxa de natalitat a les ciutats és de 2,1 fills per família. És el cas de la ciutat de Casablanca, que ja ha arribat als 3 milions d'habitants, tot i que la rumorologia local parla de més de quatre. El Marroc del 2005 té 30 milions d'habitants, quatre més que ara fa deu anys, però menys dels que els organismes internacionals preveien. 
Una dada curiosa: la majoria dels 51.000 estrangers que hi ha al país viuen a la regió de Marràqueix.

DEMOGRAFÍA DEL MARROC

Natalitat: 2000: 22 per mil.
Mortalitat: 2000: 7 per mil.
Creixement natural: 2000: 15 per mil.
Mortalitat infantil: 2000: 42 per mil.
Ciutats: en el 2006 al Marroc hi havia 23 ciutats que superaven els 100.000 habitants. Principals ciutats amb la seva població en habitants.

La comunitat marroquina legal en l'estranger va passar de 160.000 individus en 1968 a 3,09 milions en 2010, dels quals 2,6 milions viuen en:
LLENGUA

L'Àrab marroquí o darija és un dialecte de l'àrab magrebí. Aquest idioma és molt diferent de l'àrab que es parla a l'Orient Mitjà i està fortament influenciat pel francès o el castellà segons la zona del país.

 El Berber, o idioma Amazigh, és l'idioma que parla la població bereber del Marroc a les zones muntanyoses del nord, on el dialecte s'anomena Tarifit, centre, on el dialecte és el Tamazight, i sud del país, on el dialecte és el Tachelheet. 


El castellà per la seva part gaudeix d'un bon estat de salut al nord del país, pel voltant de les ciutats de Tanger i Tetuan és parla molt pero no és comparable amb el grau de coneixement del francès ja que aquest darrer idioma és d'ensenyament obligatori a totes les escoles del país.


També és possible que es pugui trobar gent que parla anglès, sobretot en els grans destins turístics com Marrakeix o Agadir.


MAPA MUNDI DEL MARROC

figura 2













EXTENCIÓ DEL MARROC

Marroc limita pel nord amb el mar Mediterrani i l'oceà Atlàntic, units per l'estret de Gibraltar. Pel sud amb la República Àrab Sahrauí Democràtica
El territori de l'antic Sàhara Espanyol està ocupat actualment gairebé íntegrament pel Marroc, encara que la sobirania marroquina no és reconeguda ni per les Nacions Unides ni per cap país del món i és rebutjada pel grup independentista Front Polisario, que va proclamar la seva independència el 1976.

El relleu del marroc és majorment muntanyenc i l'altitud mitjana és d'uns 800 metres sobre el nivell del mar. Dues cadenes muntanyoses, al llarg de la costa nord (el Rif) i del centre, divideixen el Marroc en dues parts: l'oriental i l'atlàntica, més muntanyosa. La muntanya més alta és el Toubkal, que arriba als 4.162 metres d'altitud.
L'extensió del seu territori és de 458.730 km2.
Les seves principals ciutats són Casablanca, Fes, Marràqueix, Meknés i Rabat.

IMATGE TRICOLOR DEL MARROC

figura 3













TOPOGRAFÍA DEL MARROC

       figura 4

















MONTANYES DEL MARROC





figura 5













EL CAMP AL MARROC

figura 6














EL SAHARA

figura 7













CHEFCHOUEN

figura 8













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada